Un Blog este mult mai ușor de creat decât un site. Fiecare dintre ele prezintă avantaje si dezavantaje. 


Un blog este un jurnal online, un site personal unde putem scrie aproape orice vrem. Adăugarea de albume foto, împachetarea clipurilor video de pe Youtube etc, se fac cu ușurință.
Dar mai înainte trebuie sa alegem serviciul care ne va găzdui blog-ul.
Eu va recomand sa-l creați pe http://www.blogger.com sau pe http://wordpress.com
Wordpress este extraordinar pentru începători dar nu numai pentru ei.
Acesta va pune la dispoziție o mulțime de widget-uri, de template-uri cu doua sau cu trei coloane, statistici si o mulțime de setări si opțiuni. Are cam tot ce ti-ai putea dori, poate chiar prea multe, dar pentru unii are cel putin doua minusuri foarte importante: nu poti insera gratuit scripturi si nu poți adăuga reclame Adsense.
Blogger e cam pe invers - îți oferă puține template-uri si cam sărăcăcioase, cu doar doua coloane, puține opțiuni si este mai greoi in utilizare dar îți permite să inserezi scripturi si reclame Adsense. Cu Blogger poți crea bloguri chiar si cu conținut "explicit", ce se adreseaza exclusiv persoanelor peste 18 ani.
Adăugarea reclamelor Adsense este o joaca de copii iar motorul de cautare Google îți va indexa paginile in 2-3 zile.
Daca ai deja un cont pe Gmail, îți poți folosi aceleași date de autentificare pentru crearea si accesul blogului.

O chestie foarte utila este posibilitatea postării articolelor in timp real prin trimiterea unui email, ceea ce reprezintă un atu in plus pentru cei ce au acces la internet de pe telefonul mobil. image


Alegerea intre Wordpress și Blogger este similara cu cea dintre "pasiune" și "afacere".
De ce afacere? Pentru ca poți castiga bani de fiecare data cand un vizitator al blogului tau va da clic pe una din reclamele afisate pe site-ul tau. Castigul pentru un clic este variabil, in jur de 700 lei vechi dar conteaza numai daca vei avea foarte multi vizitatori. Cei mai multi insa nu dau clic pe niciuna dintre reclame, poate doar din greseala, daca confunda o reclama cu un link al continutului site-ului tau. Numai cei ce au incercat sa-si faca un site sau un blog stiu cat timp pierzi pentru a-l construi, intretine si promova. Si in general nu faci toate astea doar pentru a-l convinge pe vizitator prin continutul articolelor tale sa dea macar un clic pe una dintre reclame, ci din pasiune.
Google Adsense asociaza automat reclamele clientilor sai cu continutul paginilor tale. Astfel, sansa ca un vizitator sa dea un clic pe una din reclame este mai mare decat in cazul in care pe site-ul tau afisezi bannere publicitare care nu au nimic in comun cu continutul paginii.
Daca nu-ti plac limitarile, daca crezi ca esti in stare sa scrii articole pertinente si doresti sa incerci sa castigi si niste bani pentru efortul depus, daca nu te pricepi sa construiesti site-uri de la zero sau nu ai timpul necesar, atunci alegerea nu poate fi alta decat Blogger.
Din fericire poti gasi template-uri gratuite foarte atragatoare pentru Blogger cu 2, 3 sau chiar 4 coloane. Astfel, nu-ti trebuie cine stie ce experienta pentru a-ți crea un blog cu un look profesional daca nu-ti plac template-urile puse la dispozitie de Blogger.

Pentru a posta articolele mai usor va recomand sa folositi aplicatia gratuita Windows Live Writer si plugin-urile aferente.
Un alt avantaj pe care ti-l ofera Blogger este optiunea de a-ti schimba subdomeniul blogspot.com cu un domeniu pentru doar 10 USD/an.
http://blogul_meu.blogspot.com poate deveni http://blogul_meu.com, http://blogul_meu.org sau http://gicu.com,
Adresa veche, va ramane in continuare valabila, in paralel cu cea noua. De fapt, cei ce vor accesa vechea adresa vor fi automat redirectionati spre cea noua.
Activarea domeniului se face practic instantaneu daca esti posesorul unui card, de preferinta in USD.
Ca sa creezi un site, in primul rand trebuie sa ai cunostinte macar de nivel incepator, al limbajului HTML. In al doilea rand trebuie sa alegi un serviciu de "web hosting" unde-ti vei uploada paginile tale.

Puteți opta pentru oricare dintre urmatoarele servicii gratuite:
http://www.lx.ro
http://www.uv.ro
http://www.xhost.ro 
http://www.3x.ro
In al treilea rand trebuie sa creezi fisierele html ce vor constitui paginile site-ului tau.
Acestea le puteti crea cu Microsoft Frontpage, Dreamweaver, NVU Portable Editor sau chiar cu Microsoft Word si salvati documentele create cu "Save as Web Page...".
Prima pagina a site-ului va avea obligatoriu denumirea "index.html" . De aceasta prima pagina veți lega prin link-uri celelalte pagini.
In al patrulea rand iti trebuie un client FTP pentru upload-ul pe server a fisierelor site-ului tau.


image

Clienti FTP gratuiti:
FileZilla
WSFTP
SmartFtp 
Total Commander
In figura de mai jos aveti un exemplu de conexiune FTP pentru accesul pe unul din serverele Xhost


image

Iar daca nu te pricepi la web design sau esti in pana de idei, găsești o mulțime de template-uri gratuite pe internet.

24 Comments

informatia este super si chiar mia fost de ajutor

Pentru a face un blog pe Blogger pot scrie in word si apoi sa dau copy/paste? Altfel cum postez?

Multumesc mult!

Poti sa scrii si in word si apoi sa dai copy/paste in Blogger dar nu-ti recomand. Nu vad rostul atata timp cat poti sa scrii la fel de bine direct in Blogger. Dupa cum scrie si in articol, cel mai indicat este sa utilizezi "Windows Live Writer".
Daca cel mai mult te intereseaza sa postezi rapid si usor doar continut, eventual si o imagine, poti sa iti setezi o adresa de email in "Email Posting Address" din "Posting Options". E foarte simplu: trimiti prin email la adresa de email aleasa ceea ce vrei sa apara pe blog.
Cu placere!

blog sau site este una si aceia-si chestie, nu?
sau
sunt doua lucruri diferite?

PS: asta nu prea inteleg, si nici nu m-am interesat pana in momentul de fata, si as fi recunoscator daca mi-ar raspunde cineva la intrebare :)...

respect...

Accesati va rog urmatoarele doua adrese si va veti lamuri:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Blog
http://ro.wikipedia.org/wiki/Sit_web

Stima!

am si eu o intrebare :de ce google nu-mi aproba o cerere pentru addsense spunand ca :Site-ul dvs. web trebuie să fie propriul dvs. domeniu de nivel superior (www.example.com şi nu www.example.com/mysite).nu inteleg nimic te rog un raspuns

Am o intrebare te rog, nu prea reusesc sa ii dau de cap. Se pot crea subdomenii pe blog? Eu am cumparat domeniul pe Blogger (alexpascariu.com) si vreau un subdomeniu, cu foto in fata (foto.alexpascariu.com).

Am intrat de pe google apps si de acolo cica pe cpanelul de la godaddy, insa pur si simplu nu am reusit.

Iti multumesc mult pt timpul acordat!

Salut
Cred ca te va ajuta unul din adresele de mai jos:

http://www.bloggerplugins.org/2010/03/sub-domain-on-blogger-custom-domain.html

http://www.bloggertipsandtricks.com/2010/02/create-sub-domain-with-custom-domain.html

http://www.google.com/support/forum/p/Google+Apps/thread?tid=5b69480791e1f3cf&hl=en

pentru WAY ...

din pacate, se pare ca ai dreptate si Google nu mai accepta reclame in aceste conditii. Mai demult se puteau adauga reclame adsense chiar daca nu aveai decat un subdomeniu.
Uite aici un raspuns:
http://www.google.com/support/forum/p/AdSense/thread?tid=7dfa62ca41260367&hl=en

Eu in locul tau as plati 10$/an pentru un domeniu.

Cum se pot posta imagini pe blogspot ?

O idee interesanta mi se pare si http://www.ucoz.ro. Iti iei domeniul tau ".com".".ro",".eu" si ti-l parchezi la ei. Dupa ce te inregistrezi, ti se ofera hosting gratuit, aprox 250 de teme, trafic nelimitat, spatiu pe server, diverse module, etc. Se poate crea un site, blog, forum, portal, etc. Cred ca poate fi o alternativa buna pentru wordpress sau blogger!

Eu am gasit o varianta interesanta, inafara de wordpress si blogspot, pe care le-am utilizat anterior (cu un + evident pentru wordpress). Ma refer aici la www.ucoz.ro care are o interfata in limba romana, peste 250 de template-uri disponibile si adresa scurta de tip nume.ucoz.ro. Cred ca poate reprezenta o alternativa fata de wordpress si blogger.

Multumesc pentru informatie, m-a ajutat mult. De ceva timp tot incercam sa creez un blog legat de pariuri sportive live dar nu faceam totul corect. Acum am inteles pasii, mersi.

Cum pot să fac un site,chiar cu plata să apară printre primele anunţuri pe Google ?mulţumesc

Il poti promova prin http://adwords.google.ro
Pentru a avea sanse cat mai mari ca site-ul sa fie afisat in primele rezultate ale motoarelor de cautare, acesta trebuie sa aiba un nume sugestiv, mai putin comun. De exemplu, daca ai o pensiune la munte in statiunea Bran si vrei s-o inchiriezi ar trebui ca site-ul sa se numeasca www.cazarebran.ro si nu www.treibrazi.ro sau www.fulgdenea.ro. Ideea e ca denumirea site-ului trebuie sa contina exact ceea ce poate cauta cel interesat si atunci ai mari sanse ca site-ul sa fie pe prima pagina de rezultate a lui Google.

Exista un ghid amanuntit pentru expoatarea tuturor posibilitatilor oferite de un site?
Eu vreau sa fac un site/blog cu literatura, informatii importante pentru copii....
Admin, care iti ofera posibilitati mai bune, site-ul sau blogul?
Multumesc

Nu stiu daca exista un astfel de ghid dar cu siguranta exista carti care explica pe indelete ce si cum. De fapt poti gasi absolut tot ce te intereseaza pe internet, daca nu in limba romana gasesti sigur in engleza.
Evident ca este de preferat sa construiesti un site de la zero fara sa fii constrans de limitarile impuse de servicii precum Blogger sau Wordpress. Bine, e mult de discutat aici pentru ca orice varianta gratuita nu este pe deplin satisfacatoare daca ai pretentii mari. Important este sa ai si cunostintele necesare pentru a crea, intretine si promova un site.
Cu placere!

Salut!

Spune-mi si mie te rog daca pe un blog (de ex. la Blogger) poti sa iti faci reclama la aplicatii create de tine, cum ar fi sa scrii articole in care sa descrii un joc creat de tine si sa indemni cititorul sa il cumpere.

Multumesc

Buna ziua am un blog culinar si doresc sa fac .com sau .ro deaoarece in momentul de fata nu pot sa il asociez cu adsense deoarece imi spune ca trebuie sa fie .com sau ro .Vreau din acest blog sa fac bani sa puna adsense reclame etc.astept raspuns

https://support.google.com/blogger/troubleshooter/1233381?p=customdomain&hl=ro&rd=1#ts=1734115

Salut,vreau sa fac niste linii si coloane si nu gasesc unde??

Salut! Unde vrei mai exact sa faci linii si coloane? Wordpress, Blogger?

Exista si alte metode , mai simple de a face un site :)


EmoticonEmoticon