Cum poti crea un blog sau un site

Un Blog este mult mai ușor de creat decât un site. Fiecare dintre ele prezintă avantaje si dezavantaje. 


Un blog este un jurnal online, un site personal unde putem scrie aproape orice vrem. Adăugarea de albume foto, împachetarea clipurilor video de pe Youtube etc, se fac cu ușurință.
Dar mai înainte trebuie sa alegem serviciul care ne va găzdui blog-ul.
Eu va recomand sa-l creați pe http://www.blogger.com sau pe http://wordpress.com
Wordpress este extraordinar pentru începători dar nu numai pentru ei.
Acesta va pune la dispoziție o mulțime de widget-uri, de template-uri cu doua sau cu trei coloane, statistici si o mulțime de setări si opțiuni. Are cam tot ce ti-ai putea dori, poate chiar prea multe, dar pentru unii are cel putin doua minusuri foarte importante: nu poti insera gratuit scripturi si nu poți adăuga reclame Adsense.
Blogger e cam pe invers - îți oferă puține template-uri si cam sărăcăcioase, cu doar doua coloane, puține opțiuni si este mai greoi in utilizare dar îți permite să inserezi scripturi si reclame Adsense. Cu Blogger poți crea bloguri chiar si cu conținut "explicit", ce se adreseaza exclusiv persoanelor peste 18 ani.
Adăugarea reclamelor Adsense este o joaca de copii iar motorul de cautare Google îți va indexa paginile in 2-3 zile.
Daca ai deja un cont pe Gmail, îți poți folosi aceleași date de autentificare pentru crearea si accesul blogului.

O chestie foarte utila este posibilitatea postării articolelor in timp real prin trimiterea unui email, ceea ce reprezintă un atu in plus pentru cei ce au acces la internet de pe telefonul mobil. image


Alegerea intre Wordpress și Blogger este similara cu cea dintre "pasiune" și "afacere".
De ce afacere? Pentru ca poți castiga bani de fiecare data cand un vizitator al blogului tau va da clic pe una din reclamele afisate pe site-ul tau. Castigul pentru un clic este variabil, in jur de 700 lei vechi dar conteaza numai daca vei avea foarte multi vizitatori. Cei mai multi insa nu dau clic pe niciuna dintre reclame, poate doar din greseala, daca confunda o reclama cu un link al continutului site-ului tau. Numai cei ce au incercat sa-si faca un site sau un blog stiu cat timp pierzi pentru a-l construi, intretine si promova. Si in general nu faci toate astea doar pentru a-l convinge pe vizitator prin continutul articolelor tale sa dea macar un clic pe una dintre reclame, ci din pasiune.
Google Adsense asociaza automat reclamele clientilor sai cu continutul paginilor tale. Astfel, sansa ca un vizitator sa dea un clic pe una din reclame este mai mare decat in cazul in care pe site-ul tau afisezi bannere publicitare care nu au nimic in comun cu continutul paginii.
Daca nu-ti plac limitarile, daca crezi ca esti in stare sa scrii articole pertinente si doresti sa incerci sa castigi si niste bani pentru efortul depus, daca nu te pricepi sa construiesti site-uri de la zero sau nu ai timpul necesar, atunci alegerea nu poate fi alta decat Blogger.
Din fericire poti gasi template-uri gratuite foarte atragatoare pentru Blogger cu 2, 3 sau chiar 4 coloane. Astfel, nu-ti trebuie cine stie ce experienta pentru a-ți crea un blog cu un look profesional daca nu-ti plac template-urile puse la dispozitie de Blogger.

Pentru a posta articolele mai usor va recomand sa folositi aplicatia gratuita Windows Live Writer si plugin-urile aferente.
Un alt avantaj pe care ti-l ofera Blogger este optiunea de a-ti schimba subdomeniul blogspot.com cu un domeniu pentru doar 10 USD/an.
http://blogul_meu.blogspot.com poate deveni http://blogul_meu.com, http://blogul_meu.org sau http://gicu.com,
Adresa veche, va ramane in continuare valabila, in paralel cu cea noua. De fapt, cei ce vor accesa vechea adresa vor fi automat redirectionati spre cea noua.
Activarea domeniului se face practic instantaneu daca esti posesorul unui card, de preferinta in USD.
Ca sa creezi un site, in primul rand trebuie sa ai cunostinte macar de nivel incepator, al limbajului HTML. In al doilea rand trebuie sa alegi un serviciu de "web hosting" unde-ti vei uploada paginile tale.

Puteți opta pentru oricare dintre urmatoarele servicii gratuite:
http://www.lx.ro
http://www.uv.ro
http://www.xhost.ro 
http://www.3x.ro
In al treilea rand trebuie sa creezi fisierele html ce vor constitui paginile site-ului tau.
Acestea le puteti crea cu Microsoft Frontpage, Dreamweaver, NVU Portable Editor sau chiar cu Microsoft Word si salvati documentele create cu "Save as Web Page...".
Prima pagina a site-ului va avea obligatoriu denumirea "index.html" . De aceasta prima pagina veți lega prin link-uri celelalte pagini.
In al patrulea rand iti trebuie un client FTP pentru upload-ul pe server a fisierelor site-ului tau.


image

Clienti FTP gratuiti:
FileZilla
WSFTP
SmartFtp 
Total Commander
In figura de mai jos aveti un exemplu de conexiune FTP pentru accesul pe unul din serverele Xhost


image

Iar daca nu te pricepi la web design sau esti in pana de idei, găsești o mulțime de template-uri gratuite pe internet.

Mai nouă Mai veche

Formular de contact