Având in vedere avantajele deloc puține ale utilizării căștilor bluetooth, este foarte curios faptul că încă mai există oameni care n-au folosit niciodată în viața lor un astfel de dispozitiv. 

Observi zilnic oameni care vorbesc la telefonul mobil in timp ce șofează, în ciuda faptului ca există o lege ce interzice acest lucru, riscând astfel să-și piardă nu doar permisul pentru o perioadă limitată de timp, ci chiar și viața lor sau a altor participanți la trafic.
Telefoanele au devenit din ce în ce mai mari în timp ce căștile sunt din ce în ce mai mici și mai ușoare. Este mult mai comod să ținem la ureche o cască decât o “paletă de tenis de masă”.Căștile Bluetooth pot fi Mono (pentru o singură ureche) sau Stereo (pentru ambele urechi), MultiPoint (se pot conecta la doua telefoane simultan) și SinglePoint (se conectează doar la un singur telefon). 
Căștile mono mai ieftine sau modelele mai vechi nu pot fi utilizate decât pentru apeluri în timp ce modelele mai noi pot fi folosite și pentru a asculta știri, muzică, PodcasturiRadio Online, cărți audio sau chiar indicațiile aplicației preferate de navigare GPS (Waze, Maps, Here WeGo, MapFactor etc).Unele dintre modele, mai scumpe, sunt dotate cu funcția Caller ID ce pronunță în cască numele apelantului. Aceasta funcție nu este însă prea folositoare pentru ca nu știe să pronunțe numele din agenda telefonului decât în limba engleză.

Avantajele utilizării unei căști bluetooth:
- poți (re)iniția sau răspunde la apeluri direct din cască apăsând un singur buton, unele modele permit chiar și acceptarea sau respingerea unui apel prin comenzi vocale (Call Back, Answer și Reject sau Ignore). 
- nu deranjează toți pasagerii din autovehicul așa cum se întâmplă în cazul unui kit hands free;
- este utilă atunci când purtăm mănuși sau avem mâinile ocupate;
- având o rază de acoperire de doar 10 m, casca ne va avertiza dacă ne uităm pe undeva telefonul mobil;
- riscul de expunere la radiații este extrem de mic în comparație cu cel al telefonul mobil;
- poți tasta cu ambele mâini la calculator în timp ce vorbești la telefon;
- poți asculta muzică sau cărți audio în timp ce lucrezi fără a-i deranja pe cei din jur;
- dacă adăugați casca BT în setările telefonului (Smart Lock - Trusted devices) cât timp telefonul este conectat la cască, acesta va fi permanent deblocat, deci nu mai este necesar să-l deblocați cu PIN, Pattern, Swipe, Password sau Fingerprint.
Unii susțin că nu suportă nicio casca BT mono în ureche, că simt disconfort în special atunci când o utilizează mai mult de o orăDin fericire căștile au evoluat foarte mult în ultimii ani din toate punctele de vedere. Important este să o găsești pe cea care ti se potrivește cel mai bine. În funcție de conformația urechii, o cască care deranjează o persoană n-o deranjează deloc pe alta. Oricum, la majoritatea caștilor ai 3 posibilități de utilizare: folosind doar dopul din gel, agățătoare împreună cu dopul din gel sau doar agățătoarea. Cred că este imposibil să nu găsești o cască care să nu te deranjeze …imageCând șofezi, dacă după câteva ore vei simți un disconfort, atunci ar fi indicat să scoți casca puțin din ureche lăsând-o să atârne de agățătoare. Când ești apelat vei auzi negreșit și nu va trebui decât s-o introduci la loc.
Există persoane care sunt împotriva utilizării căștilor pentru că, după părerea lor (neavizată) le este teamă de radiațiile emise de acestea.
De fapt, conform unui studiu publicat de cei de la Jabra, radiațiile emise de o cască bluetooth este de circa 800 de ori mai puțin dăunătoare decât a unui telefon mobil. 
Înainte de a cumpăra nu numai o cască, ci orice produs, încearcă să te informezi foarte bine înainte de a-l achiziționa ca sa nu fii apoi nevoit sa-l returnezi dacă nu corespunde pretențiilor tale. 
Pentru preturile cele mai bune accesează unul dintre site-urile compari.ro , price.ro sau shopmania.ro iar pentru păreri/recenzii caută informațiile dorite pe eMag.ro , Amazon.com sau caută pe Google după "păreri/recenzii/reviews nume și cod_produs".imagePentru cărți audio vă recomand o aplicație extraordinară - Listen AudioBook. Dacă vreți să ascultați orice carte non-audio (epub, mobi, txt, doc, pdf etc) vă recomand cel mai bun eBook Reader (după părerea mea) «Moon+ Reader Pro» care, împreună cu aplicațiile «IVONA Text-to-Speech HQ» și «IVONA Carmen Romanian beta» vă poate citi orice carte în format digital cu condiția ca ceea ce ascultați să fie scris cu diacritice. Puteți adăuga foarte ușor diacritice la orice document sau carte folosind programul gratuit «Autocorect».
Pentru muzica va recomand aplicația PowerAmp ProimageCu ajutorul unor flow-uri create în aplicația Automagic, experiența utilizării căștilor crește considerabil. Astfel, în mod automat sau la cerere și doar atunci când casca este conectată la un telefon:
- primiți notificări audio prin intermediul aplicației Voice Secretary;
- înregistrați notițe vocale prin aplicația Easy Voice Recorder;
- ascultați mesajul ultimului SMS recepționat;
- aflați care este nivelul bateriei telefonului;
- când șofați primiți alerte dacă depășiți o anumită viteza presetată;
- identificați apelantul după ce răspundeți la telefon, Foarte util atunci când răspundeți la un apel prin cască și nu recunoașteți vocea persoanei din agendă - download flow;
- lansați programe prin comenzi vocale;
- identificați de la cine este ultimul apel pierdut fără a scoate telefonul din geantă/buzunar;
În aplicația Automagic puteți crea acest flow care permite prin senzorul de proximitate al telefonului (apropierea mâinii în partea superioară a acestuia) comutarea între Pause și Play în redarea muzicii sau a unor cărți audio.
imageMai este posibil, folosind același principiu, ca în loc de “Pause/Play” să schimbi melodiile “Previous” sau “Next”. Pentru a comanda Listen AudioBook este necesară și aplicația Llama.
Poate ați observat deja ca o parte dintre aplicațiile recomandate nu sunt gratuite dar nu sunt nici scumpe. Vă garantez însă că acestea merită fiecare bănuț. Majoritatea aplicațiilor “Free” au prețul lor - suporți enervantele reclame şi nu se ridică la nivelul programelor “Paid”. În plus, în spatele fiecărui program bun se află o echipă ce trebuie încurajată și răsplătită pentru eforturile depuse.

Căștile bluetooth moderne sunt și mai performante, au autonomie destul de mare (circa 11 ore în convorbiri și 40 ore în așteptare), oferă siguranță, comoditate și nu în ultimul rând, în funcție de model, au prețuri accesibile. 
Ele nu sunt destinate doar șoferilor, ci tuturor oamenilor care folosesc telefoane mobile deoarece beneficiile unei căști bluetooth sunt de necontestat.
Astfel, în timp ce șofezi, te plimbi cu bicicleta, cu trotineta, cu rolele sau chiar pe jos având telefonul mobil în buzunar sau geantă, dacă obișnuiești să vorbești mult, dacă lucrezi la calculator sau transporți ceva și ai ambele mâini ocupate, având casca Bluetooth în ureche nu vei mai pierde niciun apel, vei putea reapela ultimul număr format sau răspunde la convorbiri fără a mai fi nevoit să atingi telefonul.
În plus, printr-o apăsare mai lungă (circa 2-3 sec.) pe butonul <Call> al căștii se pot da comenzi vocale în Google Voice, Bixby, Google Now sau Cyberon Voice Speed Dial într-o limbă de circulație internațională.


EmoticonEmoticon