Încă mai există persoane care vorbesc la telefonul mobil in timp ce șofează, în ciuda faptului ca exista o lege ce interzice acest lucru, riscând astfel să-și piardă nu doar permisul pentru o perioada de timp, ci chiar și viața lor sau a altor participanți la trafic.

Având in vedere avantajele deloc puține ale utilizării căștilor bluetooth, sunt foarte surprins cum de mai există oameni care nu au folosit nici măcar odată în viața lor un astfel de dispozitiv. 

Telefoanele au devenit din ce în ce mai mari în timp ce căștile sunt mai mici și mai ușoare, Astfel, este mult mai comod să ținem la ureche o cască decât o “paletă de tenis de masă”.

Căștile bluetooth moderne sunt și mai perfomante, au autonomie destul de mare (circa 11 ore în convorbiri și 40 ore în Stand By), oferă siguranță, comoditate și nu în ultimul rând, în funcție de model, au prețuri accesibile. 
Ele nu sunt destinate doar șoferilor, ci tuturor oamenilor care folosesc telefoane mobile deoarece beneficiile unei căști bluetooth sunt de necontestat.
Astfel, în timp ce șofezi, te plimbi cu bicicleta, trotineta, rolele sau chiar pe jos având telefonul mobil in buzunar sau geanta, dacă lucrezi la calculator sau transporți ceva și ai ambele mâini ocupate, având o cască BT in ureche nu vei mai pierde niciun apel, vei putea reapela ultimul număr format sau răspunde la convorbiri fără a fi nevoit să atingi telefonul.
În plus, printr-o apăsare mai lungă (circa 2-3 sec.) pe butonul <Call> al căștii se pot da comenzi vocale în Google Voice, Bixby, Google Now sau Cyberon Voice Speed Dial.într-o limbă de circulație internațională.

Caștile Bluetooth pot fi Mono (pentru o singură ureche) sau Stereo (pentru ambele urechi), MultiPoint (se pot conecta la doua telefoane simultan) și SinglePoint (se conectează doar la un singur telefon). 

Căștile mono mai ieftine sau vechi nu pot fi utilizate decât pentru apeluri în timp ce modelele mai noi dotate cu Audio Streaming pot fi folosite și pentru a asculta știri, muzică, PodcasturiRadio Online, cărți audio sau chiar indicațiile aplicației preferate de navigare GPS (Waze, Maps etc).

Unele modele de caști, mai scumpe, sunt dotate cu funcția Caller ID ce pronunță în cască numele apelantului. Aceasta funcție nu este însă folositoare pentru ca nu știe decât limba engleză.

Avantajele utilizarii unei casti bluetooth:

- poţi (re)iniţia sau răspunde la apeluri direct din cască apăsând un singur buton, unele modele permit chiar și acceptarea sau respingerea unui apel prin comenzi vocale (Call Back, Answer și Reject sau Ignore). 

- nu deranjează toți pasagerii din autovehicul așa cum se întâmplă în cazul unui kit handsfree;

- este utilă atunci când avem mănuşi sau mâinile ocupate;

- având o rază de acoperire de doar 10 m, casca ne va avertiza dacă ne uităm pe undeva telefonul mobil;

- riscul de expunere la radiaţii este extrem de mic în comparație cu cel al telefonul mobil;

- dacă adăugați casca BT în setările telefonului (Smart Lock - Trusted devices) cât timp telefonul este conectat la cască, acesta va fi permanent deblocat, deci nu mai este necesar să-l deblocaţi cu PIN, Pattern, Swipe, Password sau Fingerprint.

Unii susțin că nu suportă nicio casca BT mono în ureche, mai ales pentru o perioadă de câteva ore... Din fericire căştile au evoluat foarte mult în ultimii ani din toate punctele de vedere. Important este să o găsești pe cea care ti se potrivește cel mai bine. În funcţie de conformația urechii, o cască care deranjează o persoană n-o deranjează deloc pe alta. Oricum, la majoritatea caştilor ai 3 posibilitati de utilizare: folosind doar dopul de gel, agăţătoare + dop gel sau doar agăţătoare. E imposibil sa nu găseşti o cască care să nu te deranjeze …

image

Când şofezi, dacă după câteva ore poţi resimţi un disconfort în ureche. Atunci ar fi indicat să scoţi cască puţin din ureche lasând-o să atârne de agăţătoare. Cand eşti apelat nu trebuie decât s-o introduci la loc.

Alţii sunt împotriva utilizarii caştilor pentru că, după părerea lor (neavizată) le este teamă de radiaţiile emise de acestea.

De fapt, conform unui studiu publicat de cei de la Jabra, o cască bluetooth este de 800 de ori mai puţin dăunatoare decât un telefon mobil, ca risc de expunere la radiaţii.

Înainte de a cumpăra nu numai o casca, ci orice produs, încearcă să te informez foarte bine înainte de a-l achiziţiona ca sa nu fii apoi nevoit sa-l returnezi daca nu corespunde pretentiilor tale. 

Pentru preturile cele mai bune acceseaza unul dintre site-urile compari.ro , price.ro sau shopmania.ro iar pentru pareri/recenzii cauta informatiile dorite pe eMag.ro , Amazon,com sau cauta pe Google dupa "pareri/recenzii/review nume_si_cod_produs"

image

Pentru cărţi audio vă recomand o aplicaţie extraordinară - Listen AudioBook. Dacă vreţi să ascultaţi orice carte non-audio (epub, mobi, txt, doc, pdf etc) vă recomand cel mai bun eBook Reader (după părerea mea) «Moon+ Reader Pro» care, împreună cu aplicaţiile «IVONA Text-to-Speech HQ» şi «IVONA Carmen Romanian beta» poate citi orice carte în format digital cu conditia ca ceea ce ascultaţi să fie scris cu diacritice. Puteţi adăuga foarte uşor şi rapid diacritice la orice document sau carte folosind programul gratuit «Autocorect»


Pentru muzica va recomand aplicaţia PowerAmp Pro

image

Cu ajutorul unor flow-uri create în aplicaţia Automagic, experienţa utilizării căştilor creşte considerabil. Astfel, în mod automat sau la cerere şi doar atunci când casca este conectată la un telefon:

- primiţi notificări audio prin intermediul aplicaţiei Voice Secretary;

- aflaţi cât este ora;

- înregistraţi notiţe vocale prin aplicaţia Easy Voice Recorder;

- ascultaţi textul unui nou SMS si il reascultati pe ultimul receptionat;

- aflaţi care este nivelul bateriei telefonului;

- când şofaţi primiţi alerte dacă depăşiţi o anumită viteza;

- identificaţi apelantul după ce răspundeţi la telefon - util când răspundeţi prin cască şi nu recunoaşteţi vocea persoanei din agendă - download flow;

- lansaţi programe;

- identificati de la cine este ultimul numar pierdut fără a scoate telefonul din geantă/buzunar;


În aplicaţia Automagic puteti crea acest flow care permite prin senzorul de proximitate al telefonului (apropierea mâinii în partea superioară a acestuia) să schimb între Pause sau Play în redarea muzicii sau a unor cărţi audio.

image

 Mai este posibil, folosind acelaşi principiu, ca în loc de “Pause/Play” să schimbi melodiile “Previous” sau “Next”. Pentru a comanda Listen AudioBook este necesară şi aplicaţia Llama.

Poate aţi observat deja ca o parte dintre aplicaţiile recomandate nu sunt gratuite dar nu sunt nici scumpe. Vă garantez însă că acestea merită fiecare bănuţ. Majoritatea aplicaţiilor “Free” au preţul lor - suporţi enervantele reclame şi nu se ridica la nivelul programelor “Paid”. În plus, în spatele fiecarui program bun se află o echipă ce trebuie încurajată şi răsplătită pentru eforturile depuse.


EmoticonEmoticon