Nu sunt un profesionist în domeniu ci deținător a câtorva camere de supraveghere.
Voi încerca totuși să descriu pe scurt  avantajele oferite de camerele de supraveghere la distanță pentru o locuință sau curte.

Articolul se adresează in special persoanelor care sunt in căutarea unui astfel de produs ieftin si îndeajuns de performant pentru a nu dezamăgi.
Un astfel de dispozitiv este camera de supraveghere NVP61-GE. La momentul scrierii acestui articol prețul de achiziție este de numai 20 Eur.
Evident, oferta este foarte diversă putând opta între o camera de interior sau exterior, fixă sau mobilă (Pan/Tilt), cu conexiune wireless si/sau prin cablu, cu detecție la mișcare, cu slot micro SD pentru înregistrarea imaginilor, cu leduri infraroșii pentru filmarea/monitorizarea în întuneric etc.
Majoritatea aplicatiilor ofera o functie extrem de utila dupa parera mea - aceea de a memora mai multe pozitii astfel incat nu trebuie sa mai utilizam butoanele sus/jos/dreapta/stanga pentru a misca camera, ci alegem extrem de simplu si rapid directia in care vrem sa privim prin atingerea butonului corespondent pozitiei memorate anterior, de exemplu spre o usa, fereastra, pat. loc de joaca etc.


  1 - Mirror/Flip
  2 - Zoom In/Out
  3 - Show/Hide memory buttons
  4 - Power Off
  5 - Sound On/Off
  6 - Snapshot local
  7 - Record local
  8 - Low/Max resolution
  9 - Microfon On/Off
10 - Set/Call memory buttons

Prin aplicatie camera se poate controla atat pe verticala cat si pe orizontala.
Pentru o vizualizare oprima, fara intreruperi sau intarzieri in redarea imaginilor, o rezolutie HD (1 Mp, 720p) a camerei este suficienta.

După cum puteți citi în specificațiile acestui model,  acesta nu necesită decât o priză de tensiune si o conexiune de internet WI-FI. După configurarea camerei ce se efectuează foarte ușor, puteți monitoriza prin internet orice zonă doriți utilizând o aplicație instalată pe un telefon, tabletă, laptop sau computer. Acest model utilizeaza o mufa de alimentare micro USB oferindu-i un mare avantaj in comparatie cu alte modele ce vin cu mufe proprietare.

Astfel, camera poate fi folosita temporar in orice locatie (afara sau in automobil de exemplu) deoarece poate fi alimentata chiar si de la o baterie externa iar pentru internet putem folosi conexiunea Hotspot de la un telefon mobil.

O cameră de supraveghere vă oferă posibilitatea de a monitoriza un copil, un bătrân bolnav, o intrare in apartament, o curte sau animalele de companie.

Camerele de supraveghere wireless se pot muta rapid oriunde doriți. Trebuie să aveți doar o priză de curent disponibilă iar camera să se afle într-o zonă cu semnal WI-FI.


Imaginile se vor vedea alb-negru în întuneric și color când există o sursă naturală sau artificială de lumină. Ledurile infrarosu pot lumina in intuneric bezna pana la o distanta de circa 10 m si sunt setate din fabrica pe modul Automat dar se pot activa/dezactiva din setari doar prin intermediul unui browser, nu si din setarile aplicatiei P2PIPCamHi


În cazul în care o persoana sau animal intră in perimetrul zonei supravegheate, camera vă poate alerta pe telefonul mobil. Sunt necesare doua adrese de email: una care trimite si alta care va recepționa alerta de detectare la miscare. Acestea sunt setarile pentru alertare prin Gmail.


În plus, imaginile capturate pot fi stocate pentru o vizionare ulterioară pe cardul de memorie micro SD atașat camerei, pot fi transferate către o adresă de email sau ca si inregistrari video către un server FTP. Inregistrarea fisierelor pe cardul micro SD se face in bucla, adica atunci cand cardul se umple, in mod automat fisierele vechi sunt sterse pentru a face loc celor noi .


Dacă dețineți un animal de companie, se poate seta o sensibilitate mai mică pentru senzorul de mișcare astfel încât camera să ignore mișcarea unui câine sau a unei pisici de exemplu ...


Nefiind totuși un senzor de proximitate autentic, ci mai degrabă un software care analizează frame cu frame fiecare cadru al imaginilor perimetrului supravegheat, este foarte posibil să recepționați și alerte false atunci când intervin schimbări bruște de luminiozitate, de exemplu când soarele este acoperit rapid de nori.
Acest sistem de identificare a diferențelor dintre cadrele imaginilor înregistrate insa avantajul de a putea fi alertați în eventualitatea izbucnirii unui incendiu.

De asemenea, unele modele de camere mai scumpe sunt dotate cu un conector cu 4 pini:
2 cu contacte normal închise și 2 cu contacte normal deschise. Aceste contacte pot comanda alte dispozitive de alarmare sau dispozitive ce pot închide uși, gaze, va pot alerta prin apel telefonic etc.
Camera mai este dotată cu un microfon și un difuzor ce permit efectuarea unor conversații la distanță prin internet între cameră și un telefon, tabletă sau laptop.

Dacă am reușit să va conving de utilitatea achiziționării unei camere de supraveghere la distanță, ar trebui să mai știți ca există o lege care interzice montarea camerelor în spații publice fără acordul poliției sau a locatarilor/vecinilor cărora le puteți viola intimitatea, riscând astfel amenzi sau procese in justiție.
Nu riscați însă nimic dacă vă monitorizați in locuinta proprie copilul sau o persoană bolnava atunci când sunteți la serviciu sau dacă perimetrul zonei supravegheate este o zonă a casei sau curții dvs.si nu o scara de bloc, o parcare, o strada sau curtea vecinului.

Puteti avea usor acces la mai multe setari ale camerei de supraveghere daca o accesati printr-un browser de internet. Pentru acest lucru trebuie mai intai sa identificati IP-ul alocat camerei in aplicatia instalata pe telefon, conectati fiind la o retea wireless.


Introduceti apoi in browser adresa IP identificata in aplicatie si dati Enter dupa care va conectati cu aceleasi credentiale cu care v-ati logat si in aplicatia de pe telefon.


Inregistrarile efectuate in mod automat la detectia miscarii si stocate pe micro SD-ul din camera de supraveghere se pot vizualiza online oricand si de oriunde direct de pe telefon.


Evident, aplicatia pentru supraveghere prin camera se poate instala pe mai multe telefoane.
How can I monitor a perimeter - about IP surveillance cameras


EmoticonEmoticon