Doriti sa aflati cum puteti avea in permanenta la dispozitie un sistem curat si perfect functional?
Puteti avea un astfel de sistem prin crearea periodica a unui fisier imagine (clona) a partitiei unde aveti instalat sistemul de operare. Optional, puteti clona mai multe partitii sau chiar intreg Hard Disk-ul.
Astfel, veti scapa de reinstalarea sistemului de operare, a driverelor, a tuturor programelor si a jocurilor pe care le folositi in mod curent, de refacerea setarilor pentru internet dar nu numai, a folderului "Favorites" s.a.m.d.
Exista cateva programe ideale pentru acest scop: Drive Image, Acronis True Image sau Norton Ghost.
Toate aceste programe. dar si multe alte utilitare foarte utile le puteti gasi pe CD-ul bootabil HirenBootCD care este "oferit" ca fisier imagine - ISO.
Ghost-ul e mai rapid si comprima mai bine dar Acronis-ul are interfata mai prietenoasa si e o optiune mai buna pentru incepatori.
Cand creati o clona a partitiei "C", destinatia acesteia trebuie sa fie o alta (D sau E), un alt Hard Disk sau poate fi "arsa" direct pe DVD. Puteti opta pentru comprimarea fisierului imagine, conditia este de a avea spatiu suficient pentru scrierea acestuia.
Dimensiunea unui fisier imagine comprimat ajunge cam la jumatate din spatiul utilizat al partitiei clonate.
Desi poate parea dificil sa creezi o clona la prima vedere, in realitate e foarte simplu.
Manualul de utilizare in format PDF pentru Acronis True Image il puteti gasi aici.
Chiar daca optati pentru pastrarea clonelor pe Hard Disk, e o idee buna sa le "ardeti" si pe DVD-uri.
Presupunand ca, din diverse cauze, sistemul se misca greoi, a fost "infectat" cu malware, nu mai booteaza, se blocheaza des sau se retarteaza fara motiv, partitia C a fost formatata ne/intentionat sau primiti diverse erori, veti putea reveni la un sistem fara cusur in doar 15-20 minute, in functie de performantele computerului dvs.
Restaurarea partitiei C cu ajutorul uneia din clonele create este exact procesul invers al celui de creare a fisierului imagine.
Pentru creare clona: selectati partitia-sursa ce va fi clonata, selectati calea partitiei-destinatie pentru crearea fisierului imagine, alegeti numele fisierului si rata de compresie, optional o verificare a fisierului creat, un comentariu si o protectie cu parola a acestuia.
Restaurare clona: identificati si selectati fisierul imagine, selectati partitia-destinatie.
Atentie! Fisierul clona va suprascrie in totalitate partitia-destinatie. Nu e nevoie de o formatare prealabila. Daca alegeti de exemplu ca destinatie partitia "E", fisierul imagine va suprascrie continutul sau peste aceasta si veti pierde definitiv tot ce ati avut pe ea.
Cel mai bine este sa va creati prima clona dupa instalarea sistemului de operare, a driverelor, a programelor indispensabile preferate, a antivirusului, a firewall-ului, a programelor antispyware si dupa update-ul acestora. O idee buna este si defragmentarea partitiei. Aceasta prima clona sa n-o stergeti niciodata daca vreti sa va intoarceti la un sistem de operare cat mai curat.
Din urmatoarele clone pe care le veti crea periodic, in functie de modul in care utilizati calculatorul (instalari/dezinstalari frecvente de aplicatii/jocuri), va recomand sa pastrati macar ultimele doua, cele mai noi. Daca o pastrati doar pe ultima, doriti o restaurare din cauza unei defectiuni iar problema depistata abia acum era prezenta inaintea crearii clonei ... degeaba mai restaurati.
Acest procedeu de backup e ca o intoarcere in timp a computerului dvs.
Tineti cont insa de urmatorul aspect: daca ati creat de exemplu o clona in data de 1 Februarie iar in urma unor probleme aparute decideti sa restaurati partitia C in data de 1 Martie, toate modificarile de orice natura efectuate asupra aceste partitii, in acest interval de o luna de zile (instalari/dezinstalari, update-uri, setari) se vor pierde.

De acum inainte puteti uita de reinstalarea sistemului de operare.


EmoticonEmoticon