Doriți sa aflați cum puteți avea in permanență la dispoziție un sistem curat si perfect funcțional?
Puteți avea un astfel de sistem prin crearea periodica a unui fișier imagine (clona) a partiției unde aveți instalat sistemul de operare. Opțional, puteți clona mai multe partiții sau chiar întreg Hard Disk-ul.
Astfel, veți scăpa de reinstalarea sistemului de operare, a driverelor, a tuturor programelor si a jocurilor pe care le folosiți in mod curent, de refacerea setărilor pentru internet dar nu numai, a folderului "Favorites" ș.a.m.d.
Exista cateva programe ideale pentru acest scop: Drive Image, Acronis True Image sau Norton Ghost.
Toate aceste programe. dar si multe alte utilitare foarte utile le puteti gasi pe CD-ul bootabil HirenBootCD care este "oferit" ca fișier imagine - ISO.
Ghost-ul e mai rapid si comprima mai bine dar Acronis-ul are interfață mai prietenoasa si e o opțiune mai buna pentru începători.
Când creați o clona a partiției "C", destinația acesteia trebuie sa fie o alta (D sau E), un alt Hard Disk sau poate fi "arsă" direct pe DVD. Puteți opta pentru comprimarea fișierului imagine, condiția este de a avea spațiu suficient pentru scrierea acestuia.
Dimensiunea unui fișier imagine comprimat ajunge cam la jumătate din spațiul utilizat al partiției clonate.
Deși poate parea dificil sa creezi o clona la prima vedere, in realitate e foarte simplu.
Manualul de utilizare in format PDF pentru Acronis True Image îl puteți găsi aici.
Chiar daca optați pentru păstrarea clonelor pe Hard Disk, e o idee buna sa le "ardeți" si pe DVD-uri.
Presupunând ca, din diverse cauze, sistemul se mișcă greoi, a fost "infectat" cu malware, nu mai booteaza, se blochează des sau se retartează fără motiv, partiția C a fost formatata ne/intenționat sau primiți diverse erori, veți putea reveni la un sistem fără cusur in doar 15-20 minute, in funcție de performantele computerului dvs.
Restaurarea partiției C cu ajutorul uneia din clonele create este exact procesul invers al celui de creare a fisierului imagine.
Pentru creare clona: selectati partitia-sursa ce va fi clonata, selectati calea partitiei-destinatie pentru crearea fisierului imagine, alegeti numele fisierului si rata de compresie, optional o verificare a fisierului creat, un comentariu si o protectie cu parola a acestuia.
Restaurare clona: identificati si selectati fisierul imagine, selectati partitia-destinatie.
Atentie! Fisierul clona va suprascrie in totalitate partitia-destinatie. Nu e nevoie de o formatare prealabila. Daca alegeti de exemplu ca destinatie partitia "E", fisierul imagine va suprascrie continutul sau peste aceasta si veti pierde definitiv tot ce ati avut pe ea.
Cel mai bine este sa va creati prima clona dupa instalarea sistemului de operare, a driverelor, a programelor indispensabile preferate, a antivirusului, a firewall-ului, a programelor antispyware si dupa update-ul acestora. O idee buna este si defragmentarea partitiei. Aceasta prima clona sa n-o stergeti niciodata daca vreti sa va intoarceti la un sistem de operare cat mai curat.
Din urmatoarele clone pe care le veti crea periodic, in functie de modul in care utilizati calculatorul (instalari/dezinstalari frecvente de aplicatii/jocuri), va recomand sa pastrati macar ultimele doua, cele mai noi. Daca o pastrati doar pe ultima, doriti o restaurare din cauza unei defectiuni iar problema depistata abia acum era prezenta inaintea crearii clonei ... degeaba mai restaurati.
Acest procedeu de backup e ca o intoarcere in timp a computerului dvs.
Tineti cont insa de urmatorul aspect: daca ati creat de exemplu o clona in data de 1 Februarie iar in urma unor probleme aparute decideti sa restaurati partitia C in data de 1 Martie, toate modificarile de orice natura efectuate asupra aceste partitii, in acest interval de o luna de zile (instalari/dezinstalari, update-uri, setari) se vor pierde.

De acum inainte puteți uita de reinstalarea sistemului de operare.


EmoticonEmoticon