In  acest articol va voi invata despre cum puteti construi o alarma foarte eficienta cu costuri reduse.

Pentru constructia alarmei aveti nevoie de urmatoarele:
1. Un telefon mobil cu incarcator, ambele in stare de functionare.

image image
Ideal ar fi ca bateria sa tina macar o zi, pentru situatia in care hotul va “taia” curentul inainte de “spargerea” casei.
image
2. O cartela pe abonament sau PrePaid cu numar nou, pentru o valabilitate mai mare. (cea de la Vodafone are valabilitate 4 luni).

image
3. Un mini-intrerupator cu revenire.
Firele de sarma se vor lipi de contactele intrerupatorului pentru pozitia inchis, cand butonul acestuia nu este apasat.
image
4. Doua fire de sarma subtire. Ar fi bine ca lungimea celor doua fire sa nu depaseasca 5 metri.
Acestea vor iesi din telefon printr-un mic orificiu pe care il puteti face in partea laterala a carcasei de plastic.
5. Un letcon cu varf subtire, cositor si ... multa indemanare.
Cartela SIM trebuie schimbata din 4 in 4 luni, asta daca nu vreti sa optati pentru un abonament.
image
Cea mai delicata operatie este lipirea celor doua fire de sarma (prin doua puncte de cositor) de contactele uneia dintre tastele cablajului tastaturii telefonului (Fig. 1)
image
Acestei taste i se va seta numarul dvs. de telefon ca “Tasta rapida de apel”.
Majoritatea telefoanelor au o astfel de functie:
asociezi un numar de telefon unei taste care, cand se mentine apasata cel putin 3 secunde, va initia un apel telefonic.
Principiul de functionare al alarmei:
Cand cineva incearca sa va sparga casa sau masina, alarma, care nu e altceva decat un intrerupator legat la un telefon mobil, va apela nr. dvs. de telefon.
image

Evident, in memoria mobilului dvs. va trebui sa asociati numarului alarmei un sunet de apel cat mai strident si sa nu-l restrictionati cu aplicatii de filtrare/blocare a apelurilor, gen “Magic Call” sau “CallFilter”, pentru posesorii de Smart Phone sau Pocket PC-uri.
Intrerupatorul cu revenire va fi montat/lipit de o usa in asa fel incat intrerupatorul sa fie apasat cand usa este inchisa iar contactele acestuia sa se afle in pozitia deschis.
Acolo unde intrerupatorul nu se monteaza definitiv, se poate folosi cu succes doar o picatura de superglue.
Mobilul “Alarma” si firele de sarma trebuie camuflate pentru a nu fi gasite in mai putin de 10 secunde, timp minim necesar pentru initierea apelului.
Alarma se poate utiliza pentru protectia casei, a unui dulap din camera hotelului in care ati ascuns un lucru de valoare, dar si a unei masini.
Daca intrerupatorul este montat pe usa unei case, cand aceasta se va deshide, butonasul intrerupatorului se va elibera iar contactele sale se vor inchide.
Efectul de scurt-circuit al tastei “favorite” declanseaza initierea apelului telefonic catre numarul dinainte asociat.
E ca si cum cineva v-ar suna mentinand apasata tasta favorita.
Dupa ce respingeti apelul, daca usa va fi inchisa, alarma va reintra in starea de veghe.
Pentru protectia masinii puteti folosi alarma astfel incat aceasta sa va avertizeze cand se deschide una dintre portiere. image







In acest caz “Mobilul Alarma” va fi alimentat printr-un alimentator auto iar in locul mini-intrerupatorului va fi folosit un releu ce va fi alimentat de la aceeasi sursa cu cea a becului din plafoniera. 

Contactele releului le va inlocui pe cele ale mini-intrerupatorului cu revenire.
image
O idee si mai buna ar fi sa utilizati in locul intrerupatorului un senzor de prezenta.
Poate va intrebati ce puteti face in cazul in care un hot va sparge casa sau masina si dvs, sunteti departe de acestea …
Imediat dupa ce primiti apelul alarmei, daca sunteti absolut siguri ca in casa sau masina nu a patruns un cunoscut caruia i-ati lasat cheile, sunati la politie, la un vecin sau la receptia hotelului unde sunteti cazat.
Alarma poate supraveghea si un dulap din camera de hotelm in cazul in care ati lasat in acesta obiecte de valoare, daca montati sau lipiti mini-intrerupatorul pe usa acestuia.

10 Comments

Foarte tare articolul. Am si eu o casa in contructie la tara undeva, si as dori sa incerc metoda, ca nu se stie niciodata ce se poate intampla.

misto, dar nu cred ca pot scoate la capat... daca ma pui sa fac o casuta de pasari poate o sa imi iasa :)

daca asta este simplu...poate ptr tine

Nici sa instalezi o alarma noua cumparata nu este deloc simplu. E drept ca daca nu stii nici macar sa tii un letcon in mana ... atunci e chiar foarte complicat :)

Referitor la alarma pe telefon mobil, daca acumulatorul este tot timpul sub tensiune , nu se strica ( incarcatorul fiind alimentat tot timpul la 220V) ?

Nu, nu se va strica pentru ca sta tot timpul la incarcat. In timp insa, ca orice acumulator, va tine din ce in ce mai putin. Si cand se va strica il vei putea inlocui cu altul ieftin (17 Ron) si nou de la http://www.accesorii-telefoane.ro/catalog/acumulatori/0/0/0/25/1/ Sunt fabricati in China dar au celule japoneze. Eu am cumparat pentru mai multi colegi si sunt multumiti.

salut admin, as dori sa te intreb cum fac daca pun alarma la masina(cu 2 usi) ca sa fie la aman2 usile alarma ca no sa stiu pe care usa intra hotul.

Cel mai simplu ar fi sa folosesti un releu la 12V pe care il legi in paralel cu becul din plafoniera. Cand vrei sa armezi alarma pozitionezi intrerupatorul astfel incat atunci cand se deschide portiera becul sa se aprinda. Astfel, releul primeste tensiune iar contactele acestuia normal inchise se vor deschide iar alarma va intra in functiune.
Dupa inchiderea portierei alarma va intra automat in Standby.


EmoticonEmoticon